Sähköautot

Sähköautot ovat nykyisin varsin suosittuja. Monet suosivat nykyisin vihreitä arvoja ja niinpä sähkökäyttöiset autot ovat vallanneet osansa katukuvasta. Monet haluaisivat niitä käyttöön paljon enemmänkin, mutta osakseen niiden määrän kehitystä on jarruttanut vielä niiden verrattaen korkea hinta. Kunhan markkinoille saadaan kohtuuhintaisia sähköautoja, niin näemme varmasti niitä enenevässä määrin.

Millainen sähköauto sitten oikein on verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon? Onko sähköautossa ollenkaan moottoria, vai miten sähköauto saa energiansa? Ehkä olet harkinnut myös itse vaihtavasi autoa sähköautoon ja haluat lisätietoa näistä tulevaisuuden menopeleistä. Olipa tilanteesi sitten mikä tahansa, niin lue tätä artikkelia eteenpäin. Kerromme hieman tarkemmin sähköautoista sekä siitä, mitä eroa niillä on perinteisiin autoihin verrattuna.

Mitä eroa sähköautolla on polttomoottoriautoon verrattuna?

Muutamia asioita toki on samoja molemmissa autoissa, sillä molempien ulkonäkö on suunnilleen sama ja käyttötarkoitus on sama. Esimerkiksi valmiiksi laikattu aurinkosuojakalvo on voitu laittaa molempien autojen takaikkunoihin. Muutoin samankaltaisuudet jäävätkin melko lailla visuaaliseen ilmeeseen. Kun mennään auton konepellin alle, niin eroja alkaa syntyä. Sähköautossa ei siis ole moottoria ollenkaan, vaan virtalähteenä toimii valtava akku. Tästä ohjataan sähkövirtaa jokaiselle renkaalle, joka saa pyörät pyörimään. Siinä missä perinteisessä polttomoottoriautossa voi olla kymmeniä tuhansia yksittäisiä osia, on sähköautossa vain muutamia tuhansia osia. Näin olle sähköautossa on huomattavasti vähemmän osia, jotka saattavat hajota. Polttomoottorin toimintaperiaate on melko monimutkainen ja kaikkien osien on toimittava saumattomasti yhteen. Sähköautossa on melko suoraviivainen virrantuotanto ja -siirto, sillä akusta siirretään virtaa renkaille. Kaikki nykyautojen muut herkut ovat tietysti mukana, kuten ohjaustehostin, ABS-jarrut, luistonesto ja niin edelleen.

Sähköautolla liikkuminen on myös huomattavasti edullisempaa kuin polttomoottorilla varustetulla autolla ajaminen. Se ei tarvitse bensaa kulkeakseen, vaan sitä ladataan pistokkeesta. Sähkö ei tietysti ole ilmaista, vaan siitä pitää jotain maksaa. Tämä on kuitenkin huomattavasti pienempi summa, kuin että kävisi täyttämässä tankin bensa-asemalla. Akun täyteen lataaminen voi maksaa muutaman euron.