Autot, joiden ratissa adrenaliini virtaa

Vauhti tuntuu koko kehossa kiihtyvän urheiluauton matalan penkin pohjalle uponneena katse kiinni horisontissa ohi vilkkuvien maisemien hädin tuskin rekisteröityessä tajuntaan, kunnes kuski saavuttaa vauhdin Jumaluuden, yli-ihmisellisen olotilan, homo sapiensille luonnottoman voimakkaan vertikaalisen työntövoiman ja vauhdin.

Vauhdin, jonka saavuttaneet ihmiset kokivat yleensä viimeisenä kohtalonaan tasapainon petettyä väärään aikaan väärässä paikassa, kunnes mekaaninen moottori mullisti liikkeen todellisuuden ja ihminen kykeni turvallisesti kiihdyttämään vauhtiin, jossa mieli liki irtautuu kehosta. Nopeat autot ovat vieneet monen miehen sydämen – ja hengen. Vauhti on huumaavaa ja vaaratilanteiden mahdollisuus on osa jännitystä.

Vauhti on henkilökohtainen kokemus. Se pitää tuntea itse, eikä sitä voi nähdä tai kuulla. Mitä pienempi ajoneuvo, sitä vahvemmin ja matalammalla kynnyksellä vauhti alkaa tuntua suonissa. Pieni ralliauto on kiihtyessään valtava kokemus, mutta myös riskialttiimpi isoon maasturiin verrattuna.

Alla esittelemme muutamia nopeita valioyksilöitä.

  • Audi TTAudi TT Roadster sports car dashboard

Jos etsit urheiluautoa, Audi TT on varma valinta. Mallia voisi jopa pitää urheiluauton perusmallina; se on tyylikäs, siinä on riittävänkokoinen 220 hevosvoiman moottori (TTS versiossa on 292 hevosvoimaa), mutta valitettavasti uusissa malleissa ei ole manuaalia. Auton saa lisäksi avomallisena, jos veressäsi virtaa James Bondin ainesta. Auto kiihtyy nollasta sataan 4.2 sekunnissa. Hinta on 45 – 55’000 euroa.

  • Jaguar F-Type

Jaguar F Type on jännittävän viettelevällä ulkonäöllään erityinen paketti. Autosta on avomalli ja hevosvoimia löytyy kokonaiset 340 (S-mallissa on 380 hv). Auto kiihtyy 0-100 4.9 sekunnissa Hinta on 60-100’00 euroa.

  • Alfa Romeo 4C

Alfa Romeon riisuttu 4C mallin on jokaisen nousukkaan ja poikamiehen pakkosaada-menopeli. Seksikkään alhaiset penkit ovat jopa niin matalat, että arvosteluissa niihin sanottu olevan vaikea kiivetä sisään ja ulos – ja tämä on tietysti vain positiivinen merkki – mitä matalampi, sitä parempi, sillä hankaluudella ei ole väliä, kun olet ratin ääressä. Hevosvoimia löytyy kohtuulliset 237, huippu nopeus on 250 km/h ja 0-100 onnistuu 4.2 sekunnissa.

Nämä arvot osuvat keskikastiin, mutta kuka väittää, että teho olisi koskaan ollut italialaisten myyntivaltti? Ulkomuodoltaan auto on juuri sitä, mitä jokainen urheiluautosta haaveileva kuvittelee: upea punainen salama suoraan GTA-kaupungin kaduilta.

  • ChevChevrolet Corvette Stingray C7 Convertiblerolet Corvette

Tämä urheiluauto kilpailee ehdottomasti maailman huippu-urheiluautojen luokassa. 6.2 litraisella V-8 moottorilla varustettu ajoneuvo sisältää jopa 455 hevosvoimaa. Uusimmissa malleissa on lisäksi 8-nopeuksinen automaattivaihteisto 7-nopeukseisen manuaalin lisäksi. Nousu 0-100 tapahtuu 3.9 sekunnissa ja nopeus yltää jopa 280 km/h.