Kannattaako hankkia sähkö- tai hybridiauto

Autoilu elää tänä päivänä varsinaisen murroksen keskellä. Perinteiset diesel- ja bensiiniautot ovat väistymässä teiden päältä uusien käyttövoimien tieltä. Muutosta ei voi missään nimessä tehdä yhdessä yössä, vaan muutos tapahtuu hiljalleen vuosien aikana. Tilalle on tulossa täysin sähköisiä autoja sekä erilaisia hybridimalleja, joissa käyttövoimana on bensiini- ja sähkömoottorin yhdistelmä. Kannattaako tällainen auto sitten hankkia saman tien, vai kannattaisiko odottaa hieman? Mitä hyötyä voi olla esimerkiksi hybridiautosta verrattuna perinteiseen dieselkäyttöiseen autoon? Jos taas on kovempikin autoharrastaja, kannattaa rakentaa hyvä tila autoaan varten. Silloin käynti worksystem.fi osoitteessa voi tulla tarpeeseen.

Jos aihe kiinnostaa tai olet vaikkapa harkinnut uuden auton hankkimista, niin lue tästä artikkelista lisää. Annamme hyviä vinkkejä uuden auton hankkimista varten.

Mitä etuja on sähkö- tai hybridiautossa?

Kuten jo mainittiin, ovat perinteiset käyttövoimat siirtymässä sivuun uusien teknologioiden tieltä. Sähkö tekee tuloaan autoihin ja siitä onkin povattu tulevaisuuden keskeisintä autojen käyttövoimaa. Se on ekologinen, sillä sähkökäyttöisestä autosta ei tule pienhiukkaspäästöjä. Auton tekniikka on myös huomattavasti yksinkertaisempaa kuin vaikkapa bensiinikäyttöisen auton. Jos perinteisessä autossa voi olla useita kymmeniä tuhansia yksittäisiä osia, voi sähköautossa olla alle 10 000 osaa. Autossa on siis paljon vähemmän osia, jotka saattavat mennä rikki.

Hybridiautossa taas on perinteinen bensiinimoottori, mutta myös sähkömoottori. Erilaisia malleja on markkinoilla ja niissä on eroja näiden kahden moottorin toiminnan välillä. Joissain malleissa pelkästään sähkömoottorilla voi ajaa tietyn matkan, kuten esimerkiksi 50 kilometriä. Sen jälkeen auto vaihtaa automaattisesti bensiinimoottoriin. Useimmille tällainen ajomatka voi kuitenkin riittää hyvin päivittäisiin ajoihin, jolloin bensiiniä kuluu todella vähän. Näitä autoja kutsutaan plug-in-hybrideiksi. Useimmissa hybrideissä on kuitenkin sähkömoottori, joka avustaa ajon aikana, eikä pelkällä sähköllä voi ajaa. Se kuitenkin vähentää merkittävästi polttoaineen kulutusta, jolloin se säästää ajon aikaisia kustannuksia.

Jos on hankkimassa uutta autoa, niin kannattaa ehdottomasti harkita sähkö- tai hybridiautoa. Niiden hinta on perinteistä autoa hieman kalliimpi, mutta vastaavasti käyttökustannukset voivat olla merkittävästi alhaisemmat. Onkin jokaisen asia pohtia, mitä auton ominaisuuksia painottaa.