Auton käsiraha kasaan yhdistämällä lainat

Auton oston yhteydessä ostajalta voidaan pyytää käsirahaa. Käsiraha on hyvin yleinen ilmiö autokaupoilla ja siihen voidaan törmätä sekä uusien että käytettyjen autojen yhteydessä. Käsiraha onkin normaalisti osa auton oston yhteydessä solmittua osamaksusopimusta. Auton ostaminen osamaksulla on hyvin yleistä ja siksi osamaksusopimuksen solmimisen yhteydessä auton ostaja maksaa usein autosta käsirahan osamaksusopimuksen ensimmäisenä maksueränä.

Miksi käsiraha maksetaan?

Kuten edellä jo mainittiin, käsiraha toimii normaalisti osamaksusopimuksen ensimmäisenä maksueränä, jonka ansiosta saat auton heti mukaasi. Käsirahan maksamisella pyritään säätämään osamaksuerien suuruutta niin, että se sopii parhaiten ostajan taloudelliseen tilanteeseen – eli mitä suurempi käsiraha, sitä pienemmät kuukausierät, vaikka toki osamaksusopimuksen pituus vaikuttaa myös suurelta osin siihen, kuinka paljon autosta maksetaan kuukausittain.

Ennen auton ostoa onkin tärkeää tehdä huolelliset laskelmat siitä, kuinka suuri käsiraha autosta kannattaa maksaa ja kuinka pitkää laina-aikaa osamaksusopimukselle kannattaa hakea. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että viimeisen osamaksuerän suorittamisen jälkeen auton arvo olisi vielä sen verran suuri, että siitä voidaan saada riittävän suuri korvaus vaihtoautona uutta autoa vastaan. Liian pitkät osamaksut eivät siis ole tulevaisuuden ja auton mahdollisen myymisen kannalta järkeviä, sillä auton arvo voi laskea osamaksusopimuksen aikana liikaa.

Paljonko käsirahan tulisi olla?

Uusissa autoissa käsirahan määrä on noin 10% auton myyntihinnasta, kun taas käytetyissä autoissa on suositeltavaa, että käsiraha kattaisi noin 30% auton myyntihinnasta. Nämä eivät toki ole kiveen hakattuja lukuja, vaan voit itse sopia autoliikkeen kanssa sopivasta käsirahan määrästä – se voi siis olla suositeltua suurempi tai pienempi summa.

Mistä saada käsiraha kasaan?

Käsirahan määrä voi nousta auton myyntihinnasta riippuen jopa tuhansiin euroihin. Käsirahan säästämiseksi on kuitenkin olemassa monia eri keinoja. Perinteisten säästämismenetelmien rinnalle onkin noussut monille varsin yllättävä keino saada kerralla säästöön jopa satoja euroja ja tämä on yhdistelylaina.

Yhdistelylaina on siinä mielessä erittäin taloudellinen laina, että mikäli sen hakemisen ajoittaa oikein ja lainatarjoukset kilpailutetaan huolellisesti, voit säästää lainakuluissa jopa useita satoja euroja. Yhdistelylaina tuo etua erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa sinulle on kertynyt useampia lainoja, joita lyhennät samanaikaisesti.

Useiden lainojen lyhentäminen samanaikaisesti voi tulla todella kalliiksi, sillä tällöin joudut maksamaan korkokuluja kaikista lainoista. Esimerkiksi pelkät tilinhoitokulut voivat olla neljän tai viiden eri lainan tapauksessa jopa kymmeniä euroja kuukaudessa, mutta mikäli päätät yhdistää lainat, maksat tilinhoitokuluja vain yhdestä lainasta. Lisäksi, kun yhdistelylaina kilpailutetaan huolellisesti, löydät mitä todennäköisimmin uudelle lainallesi entistä paremman koron, jolloin lainojen yhdistelystä kertyy säästöä tätäkin enemmän.

Monipuolinen yhdistelylaina

Yhdistelylaina on toisin sanoen laina, jolla maksat kaikki nykyiset kalliit lainat kerralla pois. Tällöin myös kalliit lainakulut lakkaavat juoksemasta. Yhdistelylainan hakeminen on helppoa, sillä voit tehdä lainahakemuksen sähköisesti, jolloin lainojen vertailupalvelu kilpailuttaa lainatarjoukset puolestasi ilmaiseksi.

Yhdistelylainojen kilpailutus on tärkeää, sillä kilpailutuksen avulla saat selville kaikki tulevaan lainaasi liittyvät kulut, olivat ne sitten kertamaksuja tai kuukausittain juoksevia kuluja. Lainatarjouksia on hyvä vertailla aina todellisten vuosikustannusten perusteella, sillä vain tällä tapaa voidaan selvittää, minkä pankin tai rahoituslaitoksen lainatarjous tulee kaikkein edullisimmaksi.

Yhdistelylainojen vertailua varten on hyvä laskea yhteen kaikkien yhdistettävien lainojen kulut, jotta niitä voidaan verrata uuden yhdistelylainan kuluihin – luonnollisesti yhdistelylainan kulujen tulee olla alhaisemmat kuin nykyisten lainojen yhteenlasketut kulut, jotta uuden lainan ottaminen kannattaa. Kulujen vertaaminen toisiinsa on vertailupalvelun kautta todella helppoa, sillä vertailukone järjestää lainatarjoukset selkeän paremmuusjärjestykseen, josta näet kaikki lainakulut kerralla.