Pimeällä liikenteessä – pelottaako pimeän ajo sinua?

Pelkäätkö ajamista pimeän aikana? Ota rauhallisesti, sillä et ole ainoa. Suomessa on neljä erilaista vuodenaikaa, jotka asettavat autoilijalle erilaisia haasteita. Pimeä vuodenaika, kuten syksy sateineen ja liukkaine teineen saa kenen tahansa olemaan entistä tarkempi ajoneuvon ohjauspyörän takana.

Erityisen tärkeää on laittaa talvirenkaat ajoissa autoon ja pitää auto muutenkin hyvässä kunnossa. Myös jarrujen merkitys korostuu aina liukkaana ja pimeänä vuodenaikana. Onko ajoneuvossasi perinteiset vai lukkiutumattomat ABS-jarrut? Jos ajoneuvossasi on niin sanotut perinteiset “vanhan ajan jarrut”, et voi äkkijarrustuksessa hallita ajoneuvoa, sillä jarrut lukkiutuvat. ABS-jarrujen kohdalla tilanne on paljon parempi, sillä autosi ohjattavuus säilyy hyvänä myös mahdollisen hätäjarrutuksen aikana.

Samoin korostuu myös toimivien ajovalojen merkitys. Tiesitkö, että kirkkaat ajovalot ovat pimeällä se kaikkein tärkein asia toimivien jarrujen lisäksi? Tuulilasin ja ajovaloumpioiden pitää aina ajon aikana olla puhtaat, kirkkaat ja ehjät. Näkyvyydelle ei saa olla minkäänlaista estettä. Tiesitkö, että apu löytyy mukavasti netistä?

Turvallista matkaa – hanki autoosi tehokkaat lisävalot

Oletko koskaan ajatellut lisävalojen käyttöä henkilöautossasi? Tiesitkö, että suosittu Nordeye tarjoaa autoosi tehokkaat lisävalot nopeasti muutamassa arkipäivässä kotiisi toimitettuna? Tyylikkäät lisävalot ja LED-rampit autossasi ovat kuin “kirsikka kakun päällä”, jota ilman asiat eivät ole kunnossa. Ostaisitko valorampin, vilkkupaneelin vai tasovilkun? Ei hätää, kaikki tarvittava on tarjolla Nordeye-verkkokaupassa. Tiesitkö, että jo suhteellisen pieni kiven iskemä tai halkeama auton tuulilasissa voi saada aikaan pahaa jälkeä? Kiven iskemät ja halkeamat voivat tuoda “prisman” kaltaisen ilmiön kuljettajan näkökenttään, joka häiritsee kuljettajan ajoa.

Otathan huomioon myös peruutusvalojen puhtauden ja toimintakunnon. Pimeällä peruuttaminen on usein todella vaikeaa, minkä lisäksi pimeällä on vaikea nähdä yhtäkkiä näkökenttään tulevia tienkäyttäjiä, toisia autoja, kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Pimeällä liikkuvat usein myös ihmiset, joilla kaikilla ei vieläkään ole heijastinta vaatteissaan. Pimeällä on kohteliasta varoa myös tien ylittäviä eläimiä hiljentämällä ajoissa vauhtia, jos se vain on mahdollista. Hanki siis Nordeye -verkkokaupasta saatavat ajovalot. Ne auttavat sinua ajamaan turvallisesti työstä tai harrastuksista takaisin kodin lämpöön!

Ota kanssakuljettajat ja muut tienkäyttäjät huomioon

Ajovalojen hyvä toimivuus auttaa sekä sinua itseäsi että muita liikenteessä kulkevia. Olethan kohtelias vastaantulijoita kohtaan myös käyttämällä lyhyitä ajovaloja. Pitkien ajovalojen käyttö sokaisee vastaantulijan ja saattaa aiheuttaa onnettomuuksia. Tarkkana saa ja pitää olla jokaisella kerralla liikenteessä ollessaan.

Toimivat ajovalot ovat kaiken a ja o

Toimivien ajovalojen merkitystä ei voi koskaan vähätellä. Ajovalot pitää muistaa aina suunnata oikein, jotta ne tuovat parhaan mahdollisen hyödyn ja estävät osaltaan onnettomuuksien syntymistä. Käytäthän ajovaloja tarvittaessa myös avustamiseen ja tiedottamiseen. Jos olet havainnut pimeällä hirven, peuran tai jonkin muun ison eläimen ajotien lähistöllä, niin vilkuta valoja vastaantulevalle kuljettajalle. Vastaantuleva kuljettaja tietää tuolloin tarkkailla ympäristöään, olla tarkkaavainen ja hiljentää vauhtia ajoissa.

Jos joudut itse onnettomuuteen tai autoosi tulee teknisiä ongelmia, niin että et pääse jatkamaan matkaa, muista silloin lisävaaran estämiseksi pysäköidä auto tiensivuun hätävilkut päällä. Lisää ajoneuvon taakse myös varoituskolmio. Muistathan, että varoituskolmio pitää jättää aina noin 100-300 metrin päähän tiensivuun jääneestä ajoneuvosta.