Auton omistamisen plussat ja miinukset

Auton ostamista kannattaa punnita monelta kantilta. Suosittelemme, että kirjaat ylös plussat ja miinukset, joita auton omistaminen elämääsi tuo ja että punnitset niitä rehellisesti ennen kuin ryntäät ostamaan oman auton. Olemme koonneet tähän artikkeliin yleisen listan auton omistamisen plussista ja miinuksista. Voit käyttää luomaamme listaa oman listasi pohjana, mutta muistathan, että auton omistamisen plussiin ja miinuksiin liittyy myös monia henkilökohtaisia seikkoja, joita kannattaa punnita vielä erikseen.

Plussat

Liikkuminen helpottuu oman auton myötä, sillä et ole enää julkisen liikenteen aikataulujen armoilla. Voit lähteä liikkeelle juuri sillloin, kun haluat ja kiertää juuri sen reitin kautta, joka tuntuu juuri sillä hetkellä mielekkäimmältä valinnalta. Liikkumisen vapaus onkin yksi auton omistamisen parhaista plussista. Etenkin koronavirusepidemian aikana moni autonomistaja on kokenut helpottavana, että on voinut liikkua omalla autolla julkisten liikennevälineiden sijaan.

Monesti auton omistaminen myös nostaa henkilön statusta, joskin ympäristötietoisuuden lisääntyessä tämä ei enää ole ihan niin itsestään selvää kuin menneinä vuosina. Moni autonomistaja kuitenkin kokee, että näyttävä auto lisää itsetuntoa ja -varmuutta.

Miinukset

Auton omistaminen vaatii rahaa. Joskus sitä kuluu jopa yllättävän paljon. Esimerkiksi auton todellista polttoaineenkulutusta saattaa olla vaikea arvioida etukäteen, mikä voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä autonomistajan talouteen.

Jos sinulla on jo asuntolaina omaa asuntoa varten, laske erityisen huolellisesti, venyykö taloutesi vielä autolainaankin ja pystytkö selviytymään auton aiheuttamista kuluista asuntolainan ohella. Muistathan myös, että niin asuntolaina kuin autolaina kannattaa aina kilpailuttaa parhaan sopimuksen löytämiseksi. Tämä saattaa kuulostaa monimutkaisemmalta kuin onkaan, sillä netistä löytyy nykyisin näppäriä työkaluja, joiden avulla lainojen kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa.

Vapauden lisäksi auton omistaminen tuo mukanaan myös vastuuta ja saattaa olla toisinaan stressaavaa. Autosta tulee pitää huolta. Se on katsastettava ja huollettava säännöllisesti ja omistajan on pidettävä huolta siitä, että auto on ajokunnossa. Pahimmillaan huonokuntoinen auto voi olla onnettomuusriski. Myös auton parkkeeraaminen saattaa aiheuttaa huolta ja lisätä kuluja.