Autojen tuunaus harrastuksena

Auton tuunaus on monien nauttima ajanviete. Tuunarin auto on suorastaan rakkauden kohde, ja sitä kohdellaan kuin omaa lasta. Innokkaimmilla harrastajilla on tuunattava auto ja arkikulkuneuvo erikseen. Näin he kehtaavat tehdä mitä uskaliaimpia muunnelmia tuunausautoonsa, ja voivat silti mennä maanantaina töihin arkiautollaan ilman pelkoa siitä, että kulkupeli pettää kesken matkan, tai poliisi pysäyttää jonkin laittoman moottorin osan takia. Joillakin on jopa erikseen omat autotallit tuunattaville autoille ja arkiautoille.

Moottori on avainasemassa

Auton tuunaus eli ”tuning” lähtee moottorista. Yllättävän pienistä ja vähäpätöisistäkin autoista saa helposti irti ralliauton tehon vain moottorin tehoa lisäämällä. Joillakin tuunareilla on huumorin vuoksi pieni tuunattu auto, jonka moottori karjuu kuin leijona savannilla. Moottorin osia voi päivittää kuluneista eheisiin tai vanhasta teknologiasta uudempiin.

Symboliset siivekkeetCar mechanic at work

Siivekkeiden käyttö sai alkunsa urheiluautoralleista, kuten monet muutkin tuunaukseen liittyvät elementit. Siivekkeistä ei välttämättä ole hirveästi apua päivittäisessä kaupunkiajossa, mutta niiden merkitys on enemmän symbolinen – jokainen tietää, että kyseessä on ammattituunari, kun autossa on siivekkeet. Siivekkeet ovat autojen vastine rusetille ja kravatin vastineena on komea keulakoriste. Ja miksei siivekkeistä olisi peräti hyötyä Saksan Autobahneilla kiihdytellessä.

Karjuvat pölykapselit

Pölykapselit ovat klassinen tuunauskohde. Pölykapseleissa on sallittua mennä äärimmäisyyksiin asti. Ja vaikka kullatut pölykapselit herättävätkin hämmentyneitä katseita, ne ovat silti hyvän maun rajoissa ja täysin koodin mukaisia. Autoa ei tosin kannata tässä tapauksessa jättää ulkotiloihin valvomatta.

Toinen erikoisuus on pyörivät pölykapselit, jotka jatkavat liikerataansa auton pysähdyttyä. Kiiltävyys on ehdottoman tärkeä ominaisuus pölykapselille.

Ulko-ovet, ikkuna ja takaluukku

Päästäksesi sisään autoon helposti kannattaa sijoittaa rahaa hyviin oviin. Luotettavat ja etäavattavat lukot edistävät sisäänpääsyn tehokkuutta huomattavasti. Kiireessä avaimen löytäminen voi olla vaikeaa, ja etäavaus nopeuttaa oven avaamista. Myös automaattisesti avautuvat ovet ovat erittäin hyvä varuste.

Talvisin lukot saattavat jäätyä, joten ei kannata kitsastella niiden hankinnassa. Luotettavat lukot eivät myöskään petä sinua vain muutaman vuoden jälkeen. Luja ulko ovi pitää myös pitkäkyntiset loitolla.

Maalaukset ja ulkopinta kuntoon

Auton maalauksissa vauhdikkuus on avainsana. Liekit ja vauhtiviivat ovat suosituimpia muotoja ja neonvärit sekä punainen ja musta herättävät kunnioitusta ainakin ensivaikutelman ajaksi. Moni kakku on päältä kaunis, ja yleensä parhaiden autojen ulkoasu on hillitympi.

Suihkumaalaus on paras tapa hoitaa homma, ja luo myös klassisimman ulkonäön. Toinen tapa on teippaus. Teippauksella voi saada aikaan erittäin persoonallisen ulkomuodon, joka erottuu muista autoista pelkästään pinnoituksensa takia. Teippauksen jälkeen ulko ovi saattaa kuitenkin näyttää hieman epätasaisemmalta auton kokonaisuudessa.